Kuchnia amerykańska najczęściej kojarzy nam się tylko z fast foodami i frytkami. Natomiast prawdziwe kulinaria amerykańskie są zupełnie inne.  Zacznijmy od tego, że amerykańskie hamburgery są inne niż te, które znamy z McDonald. Zawierają one prawdziwy, gruby, wołowy kotlet, warzywa i sos oraz oczywiście specjalną bułkę posypaną sezamem. Następnie mamy „pancakes”, czyli amerykańskie naleśniki. Są one zupełnie inne niż nasze polskie naleśniki – grubsze, podawane po kilka naraz nałożonych na siebie i polanych syropem klonowym. Inną amerykańską słodkością jest brownie – ciasto z gorzkiej czekolady. Jeszcze innymi ciastami są szarlotka, ciasto z bananami oraz przepyszne ciasto krówkowe. Nie można także zapomnieć o prawdziwych, amerykańskich stekach. Są one w 100% z wołowiny. Warto również wspomnieć o tym, że kuchnia amerykańska zawiera dziś w sobie potrawy praktycznie z każdego zakątka kuli ziemskiej. Dlatego jadąc do Ameryki możemy przygotować się na przeróżne smaki, często zmodyfikowane tak, aby pasowały jak największej liczbie ludzi. Warto jeszcze dodać, że Ameryka to ogromny kra j- zupełnie inna kuchnia jest na południu (inspirowana w dużej mierze kuchnią meksykańską), a zupełnie inna na chłodnej północy.