Składniki:

1. Pół kilograma śliwek węgierek
2. 1 jabłko
3. 1 cebula
4. 1 papryczka chili
5. 50 ml octu
6. 3 łyżeczki cukru
7. 5 dag daktyli
8. Kawałek laski wanilii
9. 5 goździków
10. Sól
11. Pół łyżeczki soku wyciśniętego z tartego imbiru

Wykonanie:

Śliwki dokładnie umyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki.
Cebulę i jabłko obrać; z jabłka wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kosteczkę. Cebulę drobno posiekać. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w cieniutkie paseczki.
W rondelku zagotować 0,25 litra wody z cukrem, octem i odrobiną soli.
Dodać śliwki, jabłko, cebulę, pokrojone daktyle, przyprawy. Dusić przez około 10 minut. Dodać sok z imbiru i dusić dalsze 15 minut (aż zgęstnieje) na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Wanilię i goździki wyjąć, a resztę przełożyć do wymytych, wyparzonych i suchych słoików, słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 15 minut w 80 stopniach Celsjusza.