Cytrynówka to alkohol na bazie cytryn, który możemy sami przygotować w domu. Jej największą zaletą jest fakt, iż robi się ją bardzo szybko i już po kilku dniach jest gotowa do degustacji. Czas jej samego przygotowania również nie jest długi, gdyż jest to około 30 minut.

Podstawowymi jej składnikami są oczywiście cytryny. Warto zwrócić uwagę, aby były one ekologiczne, oraz nie były pryskane. Należy usunąć z nich pestki. Drugim ważnym składnikiem nalewki jest oczywiście spirytus. Alkohol, musi być mocny, ponieważ powinien wchłonąć smak cytryny. Ilość poszczególnych elementów, jakich potrzebujesz do jej wykonania, zależy od tego, jaki chcesz uzyskać efekt końcowy. Pamiętaj jednak, aby wszystkie składniki były dopasowane do siebie proporcjonalnie. Cytrynówkę można przygotować na białym lub trzcinowym cukrze. Dobrym wyborem może być również zastosowanie miodu zamiast cukru. Każde z nich jest warte zastosowania, ponieważ wyróżnia się zupełnie innym smakiem. Naszą miksturę można wzbogacić przyprawami np. świeżym imbirem lub miętą. Jeśli więc chcemy uzyskać dobry, domowy alkohol, warto skorzystać z przepisów i przygotować własną cytrynową nalewkę.