Dieta odkwaszająca i dieta w chorobach wątroby

Dieta odkwaszająca

Współcześnie wiele osób żyje w szybkim tempie i z braku czasu nie przywiązuje dużej wagi do swojej diety. Gdy na talerzu dominuje żywność wysoko przetworzona, mięso, produkty słodkie oraz z mąki oczyszczonej, może dojść do zakwaszenia organizmu. Taki stan objawia się przewlekłym zmęczeniem, częstymi bólami głowy i innymi dolegliwościami, które utrudniają codzienne funkcjonowanie. Aby poprawić samopoczucie, trzeba czym prędzej zmienić dietę, zwiększając ilość produktów o działaniu alkalizującym. Na tym właśnie polega dieta odkwaszająca. Warto jak najczęściej spożywać warzywa, owoce, orzechy włoskie, kiełki i zioła, komosę ryżową i kaszę jaglaną. Można też sięgać po oleje roślinne i masło. Obecność w jadłospisie tych produktów pomoże złagodzić przykre objawy zakwaszenia, a także poprawi funkcjonowanie wątroby. Jednak dla osób zmagających się z chorobami takimi jak stłuszczenie czy marskość tego narządu polecany jest jadłospis opracowany przez dietetyka. Dieta w chorobach wątroby różni się pod pewnymi względami od odkwaszającej.