Self service restaurant with a variety of salads, soups and side dishes

Składniki:

60 dag filetów z dorsza
3 żółtka
Pęczek dymki
Parę liści szczawiu
Garść rzeżuchy
Pęczek szczypiorku
2 pęczki zielonej pietruszki
10 dag masła
5 łyżek oleju
3 łyżki octu estragonowego
1 cytryna, sok z cytryny
15 dag śmietany kremówki
Vegeta
Sól, biały pieprz

Wykonanie:

Rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej (3 łyżki) i usmażyć kawałki ryby.
Podsmażoną rybę przełożyć do brytfanki i wstawić na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Dymkę oczyścić, białe części pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Do dymki dodać ocet, vegetę i ćwierć szklanki wody, zagotować, przyprawić pieprzem i odstawić.
Żółtka z wywarem z dymki ubijać na parze aż powstanie gęsty krem. Stale mieszając krem przestudzić i powoli dodawać stopione i przestudzone masło.
Zieleninę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę.
Rybę podawać z pieczonymi ziemniakami. Osobno podać sos.