Składniki:

80 dag dorsza
5 dag pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
Pęczek zielonej pietruszki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pół litra mleka
4 cienkie plasterki boczku
3 łyżki bułki tartej
Listek laurowy
Suszony tymianek
Pół łyżeczki soli
Pieprz

Wykonanie:

Obrać i drobno posiekać cebulę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Umyć i osuszyć natkę pietruszki i drobno posiekać.
Masło rozgrzać na patelni i podsmażyć cebule i pieczarki. Przełożyć d żaroodpornej formy.
Filety umyć i osuszyć, położyć na pieczarkach i cebuli, posypać natką pietruszki. Posolić, popieprzyć, dodać tymianek i listek laurowy.
Zagotować mleko, mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 3 łyżkami wody i wlać do gotującego mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Zalać mlekiem ryby w brytfance, przykryć i zapiekać 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Boczek podsmażyć, ryby oprószyć tarta bułką, obłożyć plastrami boczku i jeszcze raz zapiekać 10 minut.