Self service restaurant with a variety of salads, soups and side dishes

Przepisy BHP nakładają na pracodawcę bezpłatnego zapewnienia pracownikom podczas upałów (na otwartych przestrzeniach 25 stopni Celsjusza, w pomieszczeniach zamkniętych – 28) wody, niezależnie od formy zatrudnienia pracownika (umowa zlecenie czy zatrudnienie na pełny etat). Źródło wody musi być ogólnodostępne, w odległości nie większej niż 75 m od stanowiska pracy i musi zapewnić taką ilość wody, aby każdy pracownik mógł zaspokoić pragnienie. Bardzo wygodnym rozwiązaniem w tym wypadku jest umowa z dystrybutorem wody, która zawiera ilość dostarczanej wody (w butlach, baniakach), rodzaj dostarczanej wody (mineralna, gazowana, źródlana) oraz częstotliwość dostaw. Dystrybutor wody zazwyczaj w ramach umowy wypożycza urządzenia umożliwiające dozowanie wody zimnej i ciepłej, dostarcza jednorazowe plastikowe kubeczki. Dystrybutorów wody jest wielu, warto więc zebrać kilka ofert i je porównać. Gdy problem dostawy wody jest rozwiązany, pracodawcy pozostaje jeszcze zadbanie o wentylowanie pomieszczeń.