Kuchnia hiszpańska jest kolorowa i smaczna, bardzo urozmaicona i różnorodna jak cały region. Wynika to z faktu, że kiedyś każdy region był oddzielnym państewkiem. Popularne kuchnie w tym kraju to: galicyjska, katalońska, baskijska, andaluzyjska, kastylijska. W kuchni galicyjskiej dominują wszelkiego rodzaju ryby, ośmiornice. Ryby podaje się z ziemniakami, sosem, ziołami, miętą i czosnkiem. W kuchni katalońskiej bazuje się na rybach, owocach morza, warzywach, cytrusach, winie. W daniach katalońskich często występuje chleb. W Kastylii popularne są gulasze, leguminy, gęste zupy, serwuje się również dziczyznę. W Andaluzji  popularna jest np. szynka jamon Iberio, która jest wytwarzana z mięsa czarnych świń iberyjskich. Przyrządza się tu paellę z mięsa królików, ślimaków i ryżu. Wiele tutejszych dań wywodzi się z prostej kuchni chłopskiej. Kulinaria hiszpańskie uchodzą za jedne z najzdrowszych, ponieważ zawierają sporą ilość warzyw, oleju z oliwek, orzechów, ziół, ryb i owoców morza. Warto więc spróbować tej kuchni.