Składniki:
50 dag filetów z dowolnej ryby
2 pory
Łyżka sosu chilli (lub pikantnego keczupu)
5 łyżek śmietany
2 łyżki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Zielony koperek (łyżka posiekanego)
Sól, biały pieprz
Wykonanie:
Filety opłukać, osuszyć i oprószyć solą i białym pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Pory oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić pokrojone pory i podsmażyć.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Podsmażone pory ułożyć na rybie (powinna być przykryta) i wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika.
Przygotować sos: śmietanę wymieszać z sosem chilli i mąką ziemniaczaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, dołożyć koperek i wymieszać. Sosem polać rybę i zapiekać wszystko razem jeszcze 15 minut.