Składniki:
1. 3 kalafiory
2. 3 cebule
3. 3 duże czerwone papryki
4. 3 łyżki soli
Na zalewę:
1. 2 szklanki octu
2. 6 szklanek wody
3. 2 szklanki cukru
4. 2 goździki
5. 2 łyżki musztardy
6. 1 łyżeczka chili
7. 2 łyżki curry
8. Ziele angielskie, listek laurowy
Wykonanie:
Kalafiory dokładnie umyć i podzielić na różyczki. Cebule obrać, przekroić na połówki i pokroić w półplasterki. Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne, umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Warzywa włożyć do miski i posypać solą; wstawić na 12 godzin do lodówki. Od czasu do czasu zamieszać.
Przygotować zalewę: wszystkie składniki zalewy oprócz musztardy włożyć do rondelka i mieszając zagotować, ostudzić. Dodać musztardę i dokładnie wymieszać; zagotować. Ostudzić.
Warzywa przełożyć do czystych wyprażonych słoiczków i zalać zalewą. Szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut.