SKŁADNIKI:

25 dag ryżu
1 karp
5 cebul
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
Śmietana
Olej
Sól, pieprz

Wykonanie:

Rybę bardzo dokładnie oskrobać, oczyścić i rozciąć wzdłuż grzbietu. Połówki karpia jeszcze raz dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć kawałki ryby ze wszystkich stron solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Cebule obrać i drobno pokroić. Ryż namoczyć w wodzie. Rozgrzać w rondlu olej i podsmażyć na nim posiekaną cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać ryż (odsączony z wody) i jeszcze chwilkę smażyć. Na ryżu i cebuli ułożyć rybę i upiec w piekarniku. Następnie posypać ostra mieloną papryką, polać śmietaną i zapiekać jeszcze przez chwilę.