Bardzo lubianymi słodyczami wśród Polaków są krówki. Słodycze te produkowanie są zazwyczaj z: mleka, cukru i masła. Różne firmy w Polsce produkują obecnie krówki na skalę przemysłową. Bardzo często można się spotkać również z popularną nazwą: ciągutki mleczne. Historia produkcji tych cukierków sięga kilkudziesięciu lat. Krówki są zazwyczaj bardzo słodkie, z wierzchu kruche, w środku ciągnące. Jednak im starsza jest krówka tym w wyniku krystalizacji cukru, staje się bardziej krucha. Obecnie krówki można kupić w wielu wariantach smakowych, między innymi: klasyczne mleczne, kakaowe, waniliowe, lukrecjowe, orzechowe lub o smaku bananowym. Bardzo popularna jest również domowa masa krówkowa, zwana inaczej kajmakową. Dodaję się ją między innymi do tradycyjnych mazurków wielkanocnych. Natomiast krówka opatowska wpisana jest na listę polskich produktów tradycyjnych. Cukierki znalazły też inne zastosowanie. Wiele firm zamawia tak zwane krówki reklamowe, z logiem firmy na papierku, takim cukierkiem bardzo często można się poczęstować np. czekając na spotkanie w danej firmie.