Wiele osób twierdzi, że brytyjska kuchnia jest jedną z najmniej atrakcyjnych na świecie. I rzeczywiście, wiele jest w tym prawdy, co potwierdza choćby fakt, iż potrawy z kuchni angielskiej, szkockiej, czy też walijskiej rzadko kiedy pojawiają się na stołach całego świata. Jedynie potrawy śniadaniowe takie, jak na przykład tosty z jajkiem i bekonem przebiły się i zapadają w pamięć, jako smaczne. Dlaczego więc kuchnia brytyjska nie zyskuje na popularności? Ponieważ wiele jej dań wygląda dość dziwnie – jak choćby pudding z krwi wieprzowej, czy też inne tego typu rozwiązania. Jednakże, z całą pewnością w kuchni angielskiej znaleźć możemy także wiele bardzo smacznych i ciekawych potraw, które z łatwością włączymy do naszej kuchni. I to jest tutaj kwestia najważniejsza, o której zdecydowanie warto pamiętać. Ponadto, pamiętajmy też, że słynne Fish and chips, a więc ryba z frytkami, to potrawa angielska i to tu sięga jej rodowód. Dlatego też, z całą pewnością warto bliżej przyjrzeć się specjałom z brytyjskiej kuchni, by je lepiej zrozumieć.