Jaka jest historia kuchni australijskiej?
Zastanawialiście się może kiedyś, jaka jest i czym wyróżnia się na tle innych kuchni, kuchnia australijska?
Kuchnia australijska w dużej części bazowała na angielskich potrawach przywiezionych przez emigrantów i zesłańców z Anglii. Tę kuchnię zdominowały potrawy takie jak: niedzielna pieczeń, kotlety z kością z rusztu i różne potrawy z mięsa podawane najczęściej z warzywami (m. in były to ziemniaki, marchewka, groszek czy fasola).
Ta kuchnia gastronomiczna obecnie bazuje jednak na wyborze wielu świetnych potraw z całego świata i nie ogranicza się tylko do angielskich potraw. Obecnie bliżej jej do kuchni azjatyckiej oraz sporo potraw zapożyczyła z południowej europy (kuchnia grecka, libańska czy też włoska) skąd pochodzi wielu emigrantów obecnej Australii.
W Australii można kupić tak naprawdę wszystkie odmiany owoców czy też warzyw z całego świata co daje duże pole do popisu dla restauracji i lokali, które mogą serwować przez całe rok świeże produkty z wszystkich zakątków świata. Szczególnie wyróżniającym trendem jest obecnie przechodzenie na zdrowe potrawy z niską zawartością soli i tłuszczu.