Kuchnia hiszpańska jest bardzo różnorodna, smaczna i kolorowa. Dominują oczywiście ryby i owoce morza. Zwłaszcza wzdłuż wybrzeża serwuje się kulinaria rybne. W Hiszpanii popularne są dojrzewające szynki i mięsa z rusztu. Do posiłków pije się wina. Znane potrawy hiszpańskie to:  pallea z ryżem, kurczakiem lub królikiem, gazpacho – warzywny chłodnik. Bardzo popularna jest tortilla espanola. Mieszkańcy Hiszpanii dużo czasu spędzają poza domem, spożywają bardzo często posiłki w barach i restauracjach.  Każdy region tego kraju ma swoja tradycję kulinarną, swoje własne dania. Taka sytuacja wynika z tego, że każdy region kiedyś stanowił oddzielne państewko. Warto pozwiedzać ten kraj i spróbować niejednego regionalnego specjału. Popularne są tutaj dodatki i przyprawy, jak: migdały, cynamon, kolendra. Ciepły klimat sprzyja uprawie warzyw i owoców: cytrusy, daktyle, bakłażany, cukinie, pomidory. Dania wzbogacane są różnymi farszami np. serem czy cytrynami. Hiszpańscy hodowcy szczycą się regionalnymi produktami mięsnymi i serem.