Znajdziecie tutaj państwo potrawy zarówno pracochłonne, przeznaczone na bardziej uroczyste okazje, jak i proste, które mogą stale gościć na naszych stołach. Dostarczają bowiem nie tylko nowych wrażeń smakowych, ale są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, co ma szczególne znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia.
Przyprawy i zioła stanowią nieodłączną część polskiej kuchni. O smaku i zapachu potraw decydują właśnie przyprawy, które odpowiednio dobrane, podnoszą ich smak i lepszą strawność. Umiejętność stosowania przypraw jest sztuką, ale każdy może stosować przyprawy według własnego gustu.
Słodkości o niepowtarzalnym smaku i walorach wzrokowych zadowolą niejedno wybredne podniebienie. Któż bowiem odmówi małego kawałka wspaniałego tortu z masą pomarańczowo-migdałową czy lekkiego torciku jogurtowego, ozdobionego sezonowymi owocami.
Sosy stanowią wspaniałą oprawę każdego dania. Sosy to niezastąpiony dodatek do wielu potraw mięsnych i warzywnych. Sos sprawia, że przeciętny posiłek zmienia się w niezwykłą ucztę: zaostrza smak dania, bądź dodaje mu kremowego zabarwienia, podkreśla główny składnik, równoważy smaki potrawy, a często też nadaje elegancki wygląd.