Składniki:

4 dzwonka surowego łososia
1 litr bulionu rybno- warzywnego
40 dag żółtego sera
Pół kostki masła
2 łyżki mąki
1 kg mrożonego szpinaku
4 dag sera pleśniowego
1 żółtko
Niepełne 2 łyżki mleka
2 łyżki śmietany
Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz

Wykonanie:

Przygotować sos: do głębokiej patelni włożyć dwie łyżki masła, rozpuścić, posypać mąką mieszając zasmażyć bez rumienienia. Następnie wlać mleko i mieszając gotować aż sos zgęstnieje.
Ser pleśniowy pokroić w drobną kosteczkę. Żółtka rozmieszać ze śmietaną i wlać do gotującego się sosu, a następnie dołożyć pokrojony ser. Gotować tak długo aż ser się rozpuści, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W dużym żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem rozsmarować równomiernie szpinak, na nim ułożyć dzwonka łososia. Rybę polać sosem serowym i posypać startym żółtym serem. Pozostałe masło roztopić i zalać nim rybę. Na 5 minut wstawić do piekarnika (200 stopni).Po upieczeniu od razu podawać.