4 dzwonka świeżego łososia
3 centymetry imbiru
2 cytryny
Garść roszponki
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
Koper do dekoracji

Wykonanie:

Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z olejem,sosem sojowym, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i miodem. Wycisnąć sok z połowy cytryny i dodać do imbiru. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, włożyć do marynaty dzwonka łososia i wstawić do lodówki na około2-3 godziny. Po wyjęciu z lodówki, dzwonka łososia układać na ruszcie i grilować po 7 minut z każdej strony.
Na talerzach ułożyć umytą i osuszoną roszponkę, skropić olejem i na sałacie ułożyć po kawałku ryby. Rybę skropić sokiem z cytryny i udekorować gałązkami kopru i plasterkami cytryny.
Podawać z sałatką z roszponki, awokado i marynowanych papryk czereśniowych.