Składniki:
1. 1,5 kilograma małych pomidorków
2. 1 duża główka czosnku
3. 4 papryczki chili
4. 1 pęczek świeżej natki pietruszki
5. 4 nieduże marchewki
6. 1 litr roztworu 3 lub 5 % octu
7. 10 ziarenek czarnego pieprzu
8. Sól, cukier, świeżo zmielony pieprz do smaku
Wykonanie:
Całe pomidorki umyć i poukładać w suchych słoiczkach. Papryczki umyć, rozciąć wzdłuż i usunąć nasionka (można nasionka zostawić, ale wtedy będzie bardziej ostro).Marchewki obrać, umyć, przekroić wzdłuż a następnie pokroić na skośne grube plasterki. Zieloną pietruszkę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i strzepnąć nadmiar wody.
Do każdego słoiczka z pomidorkami włożyć po kilka ziarenek pieprzu, dwie połówki papryczki chili, kilka kawałków marchewki, dwa obrane i umyte ząbki czosnku i 3 gałązki zielonej pietruszki.
Roztwór octu podgrzać i doprawić do smaku solą, cukrem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przestudzić. Zalać pomidorki zalewą tak, aby je przykryła i pasteryzować około 10 minut w 80 stopniach Celsjusza.