Self service restaurant with a variety of salads, soups and side dishes

Mongolia – ten daleki azjatycki kraj kojarzy nam się głównie z zimnem, rozległymi stepami, pustkowiami i końmi. O Mongołach zaś wiemy tyle, że mieszkają w w dziwnych namiotach i hodują jaki. A jakie są mongolskie kulinaria? Mongolia dobrze kojarzy nam się ze stepami. Są tam gorące, suche lata i niezwykle srogie zimy. Dlatego też w potrawach mongolskich praktycznie nie ma owoców i warzyw. Co zatem jedzą Mongołowie? Przede wszystkim mięso i nabiał. Potrafią nawet wykonać alkohol ze sfermentowanego mleka- kumys. Ale podstawowym składnikiem wszystkich posiłków jest baranina. Trudno wyliczyć wszystkie sposoby, na które jest ona przyrządzana. Dalej mamy oczywiście wołowinę, koninę oraz mięso wielbłądzie. Warto pamiętać o tym, że Mongołowie nie jedzą młodego mięsa i wręcz nie tolerują, gdy ktoś obcy je je. Popularne w Mongolii są także pierogi z mięsem smażone w głębokim tłuszczu oraz zupy mięsne przyrządzane na bazie suszonego mięsa. Warto jeszcze wspomnieć o charakterystycznym sposobie podawania herbaty- z masłem, mlekiem i solą.