Odwrócona osmoza polega na wymuszeniu przepływu, przez błonę rozdzielającą, roztworu o wyższym stężeniu substancji rozpuszczonej do roztworu o stężeniu niższym. Oddzielenie wody od rozpuszczonych w niej substancji następuje w sposób naturalny, bez stosowania jakichkolwiek środków chemicznych. Proces ten wymaga jedynie obecności półprzepuszczalnej błony, przez którą mogą przeniknąć jedynie cząsteczki wody. Zjawisko to jest wykorzystywane w filtrach kuchennych do pozyskiwania czystej wody. Najczęściej montuje się je pod zlewozmywakiem. Odwrócona osmoza usuwa z wody najdrobniejsze zanieczyszczenia, trujące i rakotwórcze związki, a nawet bakterie i wirusy. Jest w tej chwili najdoskonalszym dostępnym sposobem filtracji. Tak oczyszczona woda nadaje się do picia bez przegotowania, nadaje lepszy smak kawie i herbacie i przygotowywanym na niej potrawom, nadaje się do rozcieńczania soków i napojów, przygotowywania kostek lodu, a także jest doskonała do przyrządzania posiłków dla dzieci, zalecana jest też dla osób mających skłonności do tworzenia kamieni nerkowych, a także eliminuje czynnik wywołujący często uczulenia, jakim jest chlor. Jest to najbardziej skuteczny sposób zapewnienia sobie i rodzinie czystej wody.