Kuchnia żydowska jest niezwykle klimatyczna i tajemnicza. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich przyjaciół warto na spotkanie wybrać właśnie kulinaria żydowskie. Na początek można zrobić zupę z kulkami macy. Jest to zazwyczaj delikatny rosół z dwoma czy trzema kulkami macy. Następnie możemy podać cymes. Cymes jest to rodzaj słodkiego gulaszu. Oprócz mięsa ma on w sobie marchewkę, słodkie pomidory, śliwki a czasem nawet ananasa. Jeśli jednak mamy ochotę na coś bardziej wytrawnego możemy przyrządzić czulent, czyli też gulasz, ale już nie tak słodki. Na drugie danie też znakomicie nadają się knyszes, czyli pyzy nadziewane różnym farszem albo bliny. Na deser możemy podać jabłecznik albo ciasto z marchwią. Do tego warto zrobić herbatę po żydowsku, czyli z ząbkiem czosnku. Jeśli do tych potraw puścimy dodatkowo prawdziwą, przepiękną żydowską muzykę, na stół położymy ludowe dekoracje na pewno zachwycimy naszych znajomych, a cały wieczór będzie długo przez wszystkich wspominany jako niezwykle przyjemny i  udany.

1 KOMENTARZ

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.