Składniki:

1. 2 kilogramy papryki
2. 3 cebule
3. 2 łyżki miodu
4. 1 szklanka octu
5. 3 łyżeczki soli
6. 10 ziarenek czarnego pieprzu
7. 10 ziarenek ziela angielskiego
8. 3 laurowe liście
9. 5 goździków
10. Kilka gałązek świeżego estragonu
11. 2 łyżki gorczycy
12. 3 szklanki wody

Wykonanie:

Papryki oczyścić z nasion i białych błonek, umyć, osuszyć i pokroić w 2 centymetrowe paski. Cebule obrać i drobno posiekać. Zagotować wodę z octem, solą, listkami laurowymi, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego, gorczycą i połową estragonu. Przestudzić i dodać miód. W umytych i wyparzonych niewielkich słoiczkach układać paprykę; do każdego słoiczka dokładać po łyżce posiekanej cebuli i kilka listków świeżego estragonu. Całość zalać przygotowaną marynatą z przyprawami tak, aby płyn przykrył warzywa. Szczelnie zamknąć słoiczki i pasteryzować około 20 minut w 80 stopniach Celsjusza.
Taka papryka świetnie smakuje jako dodatek do dań mięsnych.