Składniki:
8 filetów z dowolnej ryby
20 dag ogórków korniszonach
2 czerwone cebule
1 łyżka musztardy
Skórka otarta z cytryny
Łyżka soku z cytryny
Szklanka bulionu z kostki
5 łyżek śmietany
4 łyżki białego wina
Pęczek koperku
1 łyżka oleju
Sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Ogórki pokroić w kostkę.
1 łyżkę śmietany wymieszać z musztardą, skórką i sokiem z cytryny. Do sosu dodać pokrojoną cebulę, ogórkami i posiekanym koperkiem.
Filety z ryby opłukać i osuszyć. Każdy kawałek posolić i natrzeć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na każdym filecie ułożyć przygotowany farsz, zawinąć i spiąć wykałaczką. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim roladki i rozsmarować na nich resztę farszu.
Bulion wymieszać z resztą śmietany i winem i gotować 5 minut na silnym ogniu. Gorącym wywarem zalać roladki.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i wstawić naczynie z roladami na około 25 minut. Podawać z ryżem lub ziemniakami.