Składniki:
1. 1 kilogram leśnych grzybów na przykład podgrzybków
2. 1 kilogram kolorowej papryki
3. 1 kilogram cebuli
4. 5 litrów wody
5. 30 dag cukru
6. 12 dag soli
7. 0,6 litra octu
8. 20 ziarenek ziela angielskiego
9. 5 ziarenek czarnego pieprzu
10. 6 listków laurowych
Wykonanie:
Grzyby dokładnie oczyścić i opłukać. Większe pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować 3 litry wody z solą i wrzucić pokrojone grzyby, zagotować odcedzić i przelać na durszlaku zimną wodą.
Cebulę obrać i pokroić w dosyć grube plasterki. Paprykę oczyścić z pestek i białych błonek, umyć i pokroić w paseczki.
Zagotować pozostałą wodę, dodać sól, cukier, ocet, przyprawy i gotować wszystko razem około 10 minut.
Do zalewy dodać grzyby, paprykę i cebulę i odstawić na 24 godziny.
Po tym czasie mieszankę układać w słoiczkach, mocno zakręcić słoiki i pasteryzować około pół godziny w temperaturze 80 stopni Celsjusza.
Świetne jako przystawka lub jako dodatek do duszonego mięsa.