Piekarz przy pracy w piekarni

Każda piekarnia, której zależy na utrzymaniu produkcji na zakładanym poziomie wydajności i co za tym idzie na wywiązaniu się ze zleceń musi zorganizować jakiś system przechowywania surowców niezbędnych do wypieku w ilościach pozwalających przetrwać między dostawami.

Podstawowym surowcem w każdej piekarni jest mąka. Poza nią w piekarniach gromadzone są również innego rodzaju składniki niezbędne do pieczenia takie jak mleko czy drożdże piekarnicze. Do tego dochodzą jeszcze składniki pozwalające na wzbogacenie walorów smakowych i zapachowych pieczywa takie jak tłuszcze, rodzynki czy ziarna zbóż. Stosuje się również różnego rodzaju sztuczne polepszacze mające na celu przedłużenie okresu przydatności do spożycia poprawienie zapachu, smaku czy wyglądu.
mąka

Mąka jest podstawowym składnikiem w każdej piekarni

Każdy składnik ma swoje wymagania dotyczące metody magazynowania aby nie traciły swoich walorów i nie zostały zniszczone. Piekarnie muszą przeznaczyć do tego celu wyspecjalizowane powierzchnie magazynowe. Podstawą jest kilkudniowy zapas maki, które zużycie w każdej piekarni jest bardzo duże. Może ona być przechowywana w workach lub w silosach. W podobny sposób magazynuje się cukier oraz sól, których zużycie też jest dość duże. Wilgotność przechowywania mąki musi być nie większa niż kilkanaście procent. Dlatego właśnie w pomieszczeniach w których się ją składuje wymagane jest wykorzystanie specjalnych systemów cyrkulacji powietrza.

Surowce w zależności od stopnia mechanizacji piekarni mogą być transportowane przy pomocy pracy rąk lub wyciągów taśmowych. Następnie trafiają do maszyn piekarniczych odpowiadających za ich przetrawienie. Na końcu przygotowane i uformowane ciasto trafia do hali wypiekowej, gdzie zaawansowane piece piekarskie zmieniają kawałki ciasta w pachnące chrupiące bochenki chleba.