Składniki:

1 kilogram pstrąga (2 sztuki)
10 dag selera naciowego
5 dag marchewki
5 dag pora
5 dag dymki
20 dag pomidorów
Szklanka białego wytrawnego wina
5 dag masła
15 dag jogurtu naturalnego
Ząbek czosnku
Zielenina ( szczypiorek, zielona pietruszka, koperek)
1 strączek żółtej papryki
Sól, pieprz

Wykonanie:

Pstrągi wypatroszyć, umyć, osuszyć, posolić i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Warzywa oczyścić, obrać, umyć i pokroić na kawałki.
W naczyniu żaroodpornym rozgrzać masło, włożyć warzywa i przesmażyć przez 5 minut. Zalać białym winem (lub wodą)i dusić jeszcze około 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na ósemki i usunąć pestki. Rybę i pokrojone pomidory ułożyć na warzywach.
Jogurt wymieszać z obranym i zmiażdżonym czosnkiem, polać rybę i posypać zieleniną. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i wstawić rybę na około pół godziny. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w krążki, a następnie obłożyć rybę.