Składniki:
12 dużych plastrów z łososia wędzonego
2 puszki tuńczyka w zalewie wodnej
Zielony koperek
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy miodowej
Sok z jednej limonki
Sól, pieprz
Wykonanie:
Tuńczyka dokładnie osączyć na sicie, a następnie rozgnieść widelcem. Do rozgniecionego tuńczyka dodać musztardę miodową, przecier pomidorowy śmietanę, majonez i sok świeżo wyciśnięty z jednej limonki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Plastry łososia rozłożyć, na każdy z plastrów, przy brzegu nałożyć po łyżce farszu i zwijać w ruloniki (można spiąć wykałaczką). Roladki układać na półmisku (na przykład na liściach zielonej sałaty), schłodzić i udekorować gałązkami zielonego koperku i plasterkami limonki.