Składniki:
80 dag filetów z morskiej ryby
1 cytryna
4 łyżki oleju
Słodka mielona papryka
Kilka listków bazylii
Sos sojowy
Sól, pieprz
Wykonanie:
Z umytej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na mniejsze porcje. Rybę skropić sosem sojowym i sokiem cytrynowym, natrzeć cytrynową skórką, a następnie pokropić dwoma łyżkami oleju i wstawić na pół godziny do lodówki. Kawałki ryby ułożyć na posmarowanej olejem folii (na jednym kawałku folii jedna porcja ryby), ciasno zawinąć. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Pakieciki z rybą ułożyć na blaszce z odrobiną wody na dnie i wstawić do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie folię rozwinąć, posypać mieloną słodką papryką i ponownie wstawić na 10 minut do piekarnika (ryba powinna się zarumienić). Po upieczeniu rybę udekorować listkami bazylii i podawać z ryżem na sypko lub frytkami i zieloną sałatą.