Składniki:

2 filety z morszczuka
1 cebula
1 strąk papryki
2 nieduże pomidory
Olej
Tymianek
Sól, pieprz

Wykonanie:

Filety z morszczuka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, umyć, osuszyć i pokroić w cząstki. Na kijki do robienia szaszłyków nadziewać na przemian kawałki ryby i warzywa. Całość skropić olejem i przyprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i tymiankiem. Szaszłyki upiec na grillu lub w piekarniku.

PSTRĄK PIECZONY

Składniki:

2 małe pstrągi
10 dag pieczarek
Pół kieliszka białego wytrawnego wina
Pół cytryny
4 dymki ze szczypiorkiem
Rozmaryn
Masło
Pieprz

Wykonanie:

Wypatroszone ryby umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem. Do środka ryb włożyć niewielką ilość rozmarynu. Pieczarki i dymkę oczyścić i pokroić w cienkie plasterki? na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i pieczarki, podlać winem i dusić około 5 minut. W żaroodpornym naczyniu ułożyć ryby, obłożyć plasterkami cytryny i pieczarkami z cebulą. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.