Biznes gastronomiczny jest jednym z najpewniejszych interesów, w jaki warto zainwestować. Przyczyna sukcesu jest prosta. Każdy człowiek potrzebuje dobrze zjeść. Warunkiem dobrego funkcjonowania jest miejsce usytuowania lokalu, wystrój pomieszczenia, oraz serwowane dania. Ogromne znaczenie ma ten ostatni warunek, to znaczy menu lokalu. By lokal mógł funkcjonować niezbędne są urządzenia gastronomiczne. Poza nimi liczy się fachowość i zdolności kucharza, oraz menadżera. Gdy lokal będzie oszczędzał na dobrych produktach, to nie ma co liczyć na chętnych do konsumpcji. Podobnie, gdy kucharz nie spełnia się w tej roli, także plajta lokalu wisi w powietrzu. Smaczne, przygotowane ze świeżych produktów dania i na dodatek ładnie podane ściągną klientelę nawet z daleka. By tak było wszystko musi funkcjonować w oparciu o fachową wiedzę kulinarną , jak i menadżerską. Gdyż gastronomia, to nie tylko przyrządzanie dań. Lecz również wiedza o produktach żywnościowych, o ich wartościach odżywczych, o komponowaniu posiłków. A także o racjonalnym odżywianiu, a nawet o zwyczajach i tradycjach kulinarnych.