Delicious snacks with shrimps in white little spoons on buffet table. Catering concept

Wiele początkujących entuzjastów sztuki kulinarnej zaniedbuje tak ważną jej dziedzinę jaką są przyprawy. Winą obarczać za to należy łatwo dostępne w sprzedaży i przystępne cenowo przyprawy „do wszystkiego”, które, choć zawierają niewielką ilość suszonych ziół, to ogromny procent ich zawartości stanowi glutaminian sodu. Na szczęście, coraz bardziej popularne stają się ekologiczne, sprzedawane na lokalnych ryneczkach i targach zdrowej żywności przyprawy złożone wyłącznie z kawałków suszonych warzyw. Świeże zioła pojawiają się także w hipermarketach stanowiąc niezbędną dekorację każdej kuchennej aranżacji. I dobrze, bo bez nich kulinaria znacznie by ucierpiały. Zrozumienie, za jakie efekty odpowiada które zioło i w jakiej formie (wszak bazylia czy rozmaryn suszone a świeże to niemal dwa odrębne produkty) jest kluczem do przygotowywania interesujących potraw o idealnym balansie wrażeń smakowych. Umiejętne korzystanie z ogólnodostępnych ziół i przypraw może dać także gotującemu dużo radości, gdyż to dzięki mocy korzennych, orientalnych, ale i rodzimych przypraw dobrze znana zupa, czy drugie danie mogą całkowicie odmienić swój dotychczasowych charakter.