Jak zapewne każdy wie prawdziwą specjalnością Włoch jest oczywiście pizza. Ale uwaga! Prawdziwe włoskie kulinaria, a w tym i pizza, są nieco inne niż te sprzedawane u nas. Przede wszystkim pizza we Włoszech jest kwadratowa i sprzedawana w kawałkach na wagę. Następnie- Włosi jedzą ją na stojąco! Dalej- pizza włoska generalnie nie ma zbyt dużo sera żółtego, a czasem nawet nie ma go wcale. Należy zacząć od tego, że jest ona przygotowywana na różnego rodzaju cieście. Czasem jest ono bardzo cienkie, a czasem znacznie grubsze- nawet kilkucentymetrowe. Jednak w każdym wypadku czujemy w nim wyraźny smak prawdziwej oliwy z oliwek. Najczęściej sprzedawanych jest tylko kilka rodzajów pizzy. A zatem mamy pizzę z serem żółtym i kaparami, z krewetkami na grubym cieście, z ziemniakami, z rukolą i mozzarellą oraz kilka innych. Zazwyczaj jeśli już jakiś ser jest dodawany, jest to mozzarella, a nie ser żółty. Ponadto nie ma sosu pomidorowego, który u nas jest stosowany jako swoista „baza” dla innych składników. Co więcej- nie ma też sosów: pomidorowego i czosnkowego do polania pizzy. We Włoszech pizzę możemy polać oliwą i położyć listek świeżej bazylii.